Uwielbiam dynię.

Po pierwsze dlatego, że ma przepiękny kolor. W ogóle mam słabość, do ładnych warzyw. Do bakłażanów, za ich głęboki fiolet. Do cukinii za intensywną zieleń. Do pomidorów, za pomarańcz przemieszany z intensywną czerwienią.

Kiedy dynie powoli zaczynają pojawiać się na straganach znaczy to, że zbliża się jesień. Powoli, bo wciąż mamy sierpień, ale dni coraz bardziej wietrzne, noce coraz chłodniejsze.

A w kuchni słoneczna, pomarańczowa dynia, ważąca kilka kilogramów – nie umiem się oprzeć i zawsze kupuje minimum 2 kilo, wiedząc że będzie i słodycz i coś na obiad.

 Tym razem, pierwszym eksperymentem było klasyczne ciasto dyniowe z kremową polewą  z serka Filadelfia [który oszukałam, nie miałam takiego, więc zrobiłam coś „a la”, ze zwykłego twarożku.

ciasto dyniowe rysunek akwarelowy

Puree

Robimy w banalny sposób –

pozbawiamy dyni miękkiej części z pestkami [pestki możemy zachować na chrupiąca przekąskę, o której innym razem],

Kroimy na kawałki [ze skórką], wstawiamy do piekarnika na około 40 minut, nagrzanego do 180 stopni – na przykład w szklanej formie, przykrytej folią aluminiowa, żeby nie przyschła za bardzo. Wyjmujemy, blendujemy – gotowe.

W lodówce można przechowywać około tygodnia, ale nie wiem ile więcej – nie zdarzyło mi się nie wykorzystać takiego puree w ciągu kilku dni

 Ciasto

Piekarni mamy rozgrzany do 180 stopni, przygotowujemy formę [wykładamy papierem, smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą].

Mieszamy składniki suche.

Mieszamy osobno składniki mokre, dodajemy suche do mokrym i mieszamy na gładką masę, łyżką, widelcem.

Przekładamy do foremki, wkładamy do piekarnika.

 Pieczemy około 30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy jest w środku suche.

 

  Polewa

jeśli nie mamy serka Filadelfia, albo mamy ochotę kombinować potrzeba nam:

? kostka twarogu

? 6-8 łyżek śmietany [ja miałam 18%, pewnie nada się i więcej]

? około 4-5 łyżeczek miękkiego masła

? szczypta soli’

Twaróg miksujemy ze śmietanką, potem dodajemy masło i miksujemy dalej, na końcu sól.Ma być gładko, kremowo, idealnie,

 

Taką masą, wzbogaconą o szklankę cukru pudru, łyżeczkę mleka i cynamon smarujemy chłodne ciasto dyniowe.

Możemy je przyozdobić orzechami [tez można je dodać bezpośrednio do ciasto], wstawiamy do lodówki, żeby „polewa” stężała – chyba, że się komuś śpieszy do jedzenia – ja mnie, to zamrażalnik na chwilę tez pomaga.

ciasto dyniowe rysunek akwarelowy